Reklama
  • Czwartek, 15 września 2016 (09:05)

    Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 3 kg pomidorów, 1/2 kg jabłek, 25 dag cebuli, 20 dag selera, 1/2 główki czosnku, 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. cukru, 4 łyżki musztardy, 3 łyżki octu 10 proc., 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki soli, łyżka pieprzu czarnego, łyżka pieprzu ziołowego, łyżeczka ostrej papryki w proszku.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 15 września 2016 (09:05)

    Składniki: 2 kg papryki, 1/2 kg cebuli. Zalewa szkl. octu, 7 szkl. wody, szkl. cukru, 10 liści laurowych, 20 ziaren ziela angielskiego, 20 goździków, 2 łyżki soli, opakowanie gorczycy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (15:05)

    Składniki: ok. 2 kg podgrzybków • 3 średnie cebule • 2 szklanki octu 10% • 7 szklanek wody • 3 łyżeczki soli • 6 łyżeczek cukru • mała papryczka chili • po łyżce gorczycy i ziela angielskiego • 5 liści laurowych .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (08:00)

    Ocet jabłkowy: obierzyny jabłek i całe jabłka pokrojone w słupki wrzuć do dużego słoja, zalej wrzątkiem (ma o 1 cm przy krywać owoce). Słój owiń gazą, od staw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Dodaj następ ną porcję jabłek (słupki, obierzyny), dolej wrzątku, obwiąż słój gazą, odstaw w ciemne miejsce. Po dwóch miesiącach nacią gania ocet jabłkowy przecedź przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Stosuj do zakwaszania sałatek i czerwonego barszczu. Dla lepszego smaku i mniejszej kwasowośc

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 2 września 2016 (15:05)

    1 kg malin zasypuję 5–6 łyżkami cukru i odstawiam na 4–5 godzin, żeby puściły sok. 800 g cukru mieszam z półtorej szklanki wody oraz sokiem z połowy cytryny lub limonki, zagotowuję. Następnie dodaję maliny i gotuję, mieszając, na małym ogniu przez godzinę. Następnego dnia konfiturę gotuję jeszcze przez 30 minut. Ciepłą napełniam słoiczki, zakręcam i pasteryzuję 10–15 minut.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 29 sierpnia 2016 (14:05)

    Składniki na 4 słoiczki: 1,30 kg wiśni, 40 dag cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 garść płatków migdałowych. Ponadto: 4 słoiczki o poj. 200 ml.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 29 sierpnia 2016 (14:05)

    Składniki na 5-6 słoiczków: 1 kg agrestu, 80 dag owoców kiwi (ok. 10 sztuk), 70-80 dag cukru, sok z ½ cytryny. Ponadto: 5-6 słoiczków o poj. 200 ml

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 29 sierpnia 2016 (14:05)

    Składniki na 4 słoiczki: 1 kg słodkich, dojrzałych pomidorów, 75 dag cukru, 1 cytryna, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ponadto: 4 słoiczki o poj. 200 ml

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 29 sierpnia 2016 (14:05)

    Składniki na 4 słoiczki: 1,20 kg moreli, ½ cytryny, 70 dag cukru, 2-3 łyżki likieru migdałowego. Ponadto: 4 słoiczki o pojemności 200 ml

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 26 sierpnia 2016 (15:05)

    Składniki: 2,5-3 kg ogórków  4 gałązki kopru lub 100 g chrzanu  2 marchewki  2 cebule  1,5 l wody  500 ml octu  2 łyżki soli  200 g cukru  30 ziarenek pieprzu  10 ziarenek ziela angielskiego  4 liście laurowe  4 goździki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0