Reklama
  • Piątek, 12 sierpnia 2016 (13:05)

     1 kg brzoskwiń  1 l wódki  500 ml spirytusu  250 g cukru

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 10 sierpnia 2016 (15:00)

    Składniki: 1 kg jagód, 500 g cukru, 2 laski wanilii , sok wyciśnięty z jednej cytryny

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 10 sierpnia 2016 (08:05)

    Składniki na 6 słoików. Sałatka: 2 i 1/2 kg młodej cukinii • 30 dag cebuli • 3 ząbki czosnku • średnia marchewka • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól. Zalewa: 1/2 szklanki octu winnego 10 proc. • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki oliwy • 1/2 szklanki cukru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 9 sierpnia 2016 (08:00)

    Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych jagód i 60 dag cukru. Krok 1. Świeżo zebrane czarne jagody przebierz, dokładnie umyj, odsącz na sicie. Krok 2. Owoce przesyp do garnka, wymieszaj z cukrem, przykryj, a następnie przenieś na 10 godzin w chłodne miejsce, aby puściły sok. Krok 3. Po tym czasie jagody powoli podgrzej, doprowadź do wrzenia, a następnie dogotuj dżem, aż stanie się gęsty. Krok 4. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcaj pokrywki. Ustaw słoiczki do góry

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 25 lipca 2016 (15:00)

    Składniki: 1 kg czarnej porzeczki, ok. 400-500 g cukru, 1/2 małej cytryny, 250 ml czerwonego, wytrawnego wina, starta skórka z 1 małej pomarańczy, laska cynamonu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 25 lipca 2016 (15:00)

    Lipiec to miesiąc, kiedy sezon na owoce nabiera rozpędu. Aż żal tego nie wykorzystać – do dzieła!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 22 lipca 2016 (14:00)

    Składniki: 4 i 1/2 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek), 120 dag cukru, 2 litry wody, 3 łyżeczki kwasku cytrynowego, 5-6 lasek wanilii.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 22 lipca 2016 (10:05)

    Składniki: ● 1 kg rabarbaru ● 500 g truskawek ● 500 g cukru trzcinowego ● 5 ziaren kardamonu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 27 czerwca 2016 (13:00)

    Sezon na te owoce trwa krótko, ale ich smak można zachować w słoiczkach! Oto superprzepis 2 w 1: na syrop i dżem bez „fiksów”: odszypułkuj 4 kg umytych truskawek, 1/2 odłóż, resztę zasyp w garnku 250 g cukru. Gdy puszczą sok, wolno zagotuj i zbierz syrop (ok. litra), wlej do słoików, zapasteryzuj. Do garnka wsyp resztę truskawek i 500 g cukru. Podgrzej i gotuj 15 min, mieszając. Odstaw. Powtórz nazajutrz. Gorący dżem nałóż do słoików, zakręć i odwróć (zassą się). Dżem truskawkowy

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 21 czerwca 2016 (14:00)

    Składniki: • kilogram pomidorów • 4 kawałki chrzanu • 3 duże ząbki czosnku • 2 listki laurowe • 6 ziarenek pieprzu kolorowego • 5 ziarenek ziela angielskiego • pół łyżeczki gorczycy • koszyczek kopru z ziarnkami. Zalewa: • litr gorącej przegotowanej wody • 2 łyżki soli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0