Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:10)

    Robię je zawsze w zalewie z octu winnego, bo są znakomitym dodatkiem do mięs. W tym roku przygotuję też kilka słoików na słodko. Konfitura 2 kg gruszek myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Z 2–3 wyszorowanych limonek ścieramy skórkę (potrzebujemy 1 łyżkę skórki). Sok z limonek wyciskamy. W głębszym, płaskim naczyniu umieszczamy gruszki, sok i skórkę z limonek. Dodajemy 1 kg cukru i 3 cm startego korzenia imbiru albo 1,5 łyżeczki imbiru suszonego. Doprowadzamy

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 28 października 2015 (13:01)

    Nastał czas jej zbiorów. Nim zaczniemy aronię przetwarzać, włóżmy ją na kilka dni do zamrażalnika. Straci goryczkę.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 października 2015 (13:06)

    Składniki: • 8–10 papryczek chili • 8 dojrzałych czerwonych papryk • oliwa • 2 średnie czerwone cebule, obrane i pokrojone • 1 gałązka rozmarynu • 2 liście laurowe • 5-centymetrowa laska cynamonu • sól morska • świeżo zmielony czarny pieprz • 100 g brązowego cukru • 150 ml octu balsamicznego

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 października 2015 (13:06)

    Składniki: • 2,5 kg grzybów (podgrzybków, borowików, opieniek – najlepiej małych) • 5 szklanek wody • 1 szklanka octu 10-proc. • 1 szklanka cukru • 2 łyżki soli • gorczyca • ziele angielskie • pieprz czarny ziarnisty • liście laurowe • świeża cebula

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 października 2015 (13:06)

    Składniki: • 500 g papryki ostrej (chili lub lekko słodkiej czereśniowej) • 200 g sera typu feta • 250 g twarożku • ok. 5 ząbków czosnku (wedle uznania) • sól • świeże zioła: garść oregano, bazylii, kilka gałązek tymianku • olej lub oliwa

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 października 2015 (13:06)

    Składniki: • 1 kg niewoskowanych cytryn • 1 łyżeczka kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki soli • 3 czerwone papryczki chili • szczypta szafranu • szczypta czarnuszki • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 października 2015 (13:06)

    Składniki: • 3 kg ogórków Zalewa: 1 czubata łyżeczka gorczycy • 1 czubata łyżka soli • 1 czubata łyżeczka cukru • 2 szklanki octu białego winnego • 3 szklanki wody • 3 łyżki miodu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 27 października 2015 (13:06)

    Składniki: • 1 łyżka soli  • 1 łyżka cukru • 2–3 łyżki soku z cytryny • kilka goździków • kilka ziaren pieprzu • szczypta mielonego imbiru • 2 kg śliwek (np. jędrnych, niezbyt dojrzałych węgierek lub renklod)

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 16 października 2015 (10:00)

    Składniki: 0,5 kg pomidorków koktajlowych, papryczka chili, ząbek czosnku, szklanka octu winnego, 3 liście laurowe, 2 łyżki cukru, łyżeczka ziaren gorczycy, soli i ziół prowansalskich.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 16 października 2015 (10:00)

    Składniki: ok. 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych), 3 goździki, kawałek cynamonu, pół szklanki naparu miętowego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0