-
Środa, 5 kwietnia 2017 (13:06)
Cebulowa konfitura do mięs
Składniki: 1,5 kg żółtej cebuli, po łyżce oleju i klarowanego masła, 1 łyżka octu winnego (jasnego) , 125 ml wytrawnego białego wina, 1 łyżka cukru trzcinowego, sól, biały lub czarny pieprz
1. Obraną cebulę posiekaj w cienkie piórka. W dużym rondlu rozgrzej olej z masłem. Wrzuć cebulę. Oprósz ją solą i smaż na średnim ogniu, mieszając, 10-15 minut. Wlej ocet i wino, duś, aż płyn odparuje.
2. Dodaj łyżkę cukru oraz pół łyżeczki pieprzu, smaż 2 minuty. Wlej szklankę gorącej wody. Zmniejsz płomień. Duś cebulę bez przykrycia, aż zacznie się rozpadać (około 45 minut). Gotową konfiturę dopraw do smaku solą i, ewentualnie, cukrem. Przełóż do słoiczków, zakręć. Pasteryzuj w garnku z wodą około 15 minut.
2 słoiczki, czas ok. 100 min; porcja – 350 kcal, cena 2,50 zł.

Czytaj również
Zobacz również
-
Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.... więcej
Twój komentarz może być pierwszy