Reklama
  • Wtorek, 4 października 2016 (13:06)

    Co można zrobić z jarzębiny?

Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy C, działają wzmacniająco i przeciwzapalnie. Mogą pomóc w zwalczaniu przeziębienia i przy leczeniu problemów z pęcherzem.

Reklama

Jej piękne owoce zwykle kojarzą nam się z barwną dekoracją. Tymczasem można zrobić z nich różne pyszności, np. dodatki do dań, także wytrawnych.

Aromatyczny sok

● ok. 2 kg owoców jarzębiny ● 1 kg cukru ● ew. cytryna.

Owoce opłucz, osusz i przemroź (2 dni). Przełóż na sito sokownika, zasyp cukrem. Zlej do wyparzonych butelek. Jeśli nie masz sokownika, owoce włóż do garnka i zalej ok. 2l. wody. Ugotuj i ugnieć. Sok zlej do innego naczynia, a owoce przeciśnij przez gazę. Połącz z sokiem, wsyp cukier i wciśnij sok z cytryny. Mocno podgrzej. Wlej do butelek, zakręć.

Gęsty przecier do serów i mięs

●0,5 kg jarzębiny ●2 jabłka ●łyżeczka imbiru ●0,5 łyżeczki chili ●szkl. cukru.

Jarzębinę umyj, osusz, przemroź przez dwa dni (dzięki temu pozbędziesz się części charakterystycznej goryczki). Jabłka umyj, pokrój w kostkę (nie obieraj, usuń tylko gniazda nasienne). Owoce zasyp cukrem w garnku i gotuj ok. 1,5 godz., mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przetrzyj przez sito.

Przecier ponownie postaw na ogniu, dodaj chili i imbir. Gorący przełóż do słoików i zakręć. Po ostudzeniu będzie przypominał nieco galaretkę.

Wyrazista konfitura do pieczywa lub herbaty

●1 kg jarzębiny ●1 kg cukru ●cytryna ●ew. pół szkl. łuskanych orzechów laskowych.

Jarzębinę oczyść, umyj, osusz, zamroź na dwa dni. Następnie wrzuć do garnka z niewielką ilością wody, wsyp cukier i gotuj do zeszklenia owoców. Dodaj sok z cytryny i ewentualnie orzechy. Gorący przetwór włóż do słoików i zakręć.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 kg małych gruszek, 2 szklanki wody, pół szklanki octu, szklanka cukru, goździki, sok z cytryny. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.