Reklama
  • Wtorek, 4 października 2016 (15:00)

    Co zrobić ze śliwek

Obecnie można kupić wiele odmian śliwek. Ale wciąż największą popularnością cieszą się węgierki, które dodaje się do ciast i z których robi się powidła. Także renklody świetne na konfitury i śliwki japońskie doskonałe do różnych deserów.

Korzenny kompot

1/2 kg śliwek myję, wyjmuję pestki, zalewam syropem przygotowanym z 700 ml wody i 200 g cukru. Dodaję laskę cynamonu, 6 goździków, gwiazdkę anyżu. Wszystko gotuję 10–15 minut aż śliwki zmiękną. Kompot podaję na ciepło lub na zimno z dodatkiem listków mięty lub melisy.

Marynowane

Reklama

1 kg śliwek węgierek myję, nacinam, pozbawiam pestek i układam w słoikach. Zagotowuję szklankę wody ze szklanką octu 10 proc., dodaję 1,5 szklanki cukru, łyżeczkę cynamonu, 6–8 goździków, 2–3 ziela angielskie. Zalewę wlewam do słoików. Zakręcam i pasteryzuję 10–15 minut.

Zamrażanie

Z umytych śliwek usuwam pestki, owoce osuszam, przekładam do torebek i zamrażam w temperaturze –25ºC. Dzięki temu zimą mam śliwki do ciast lub do deseru pod kruszonką.

Radzi ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Zobacz również

  • • 2 i 1/2 kg cytrusów (cytryn, pomarańczy, limonek, grapefruita) • 200 g wędzonej soli • słój 4-litrowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.