Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Dżem czereśniowy

Składniki: 1 kg czereśni • szklanka cukru • pół laski wanilii • sok z połowy cytryny.

Reklama

1. Wydryluj czereśnie i zasyp cukrem. Odstaw, by puściły sok. Przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Gotuj, co jakiś czas mieszając.

2. Gdy owoce są rozgotowane, zdejmij z gazu, wyjmij laskę wanilii, zmiksuj lub rozgnieć.

3. Ponownie zagotuj. Dżem przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.

Wersja bez cukru: Zastąp cukier 1/2 łyżeczki soli morskiej i podgrzewaj pokrojone owoce powoli (nawet 2 godziny, z przerwami), w garnku o grubym dnie.

Olivia

Zobacz również

  • • 4 kg małych jabłek • 1/2–1 kg jarzębiny • kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego • 1 laska cynamonu połamana na kawałki • 1 gwiazdka anyżu • kilka jagód jałowca • 5 listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.