Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Dżem czereśniowy

Składniki: 1 kg czereśni • szklanka cukru • pół laski wanilii • sok z połowy cytryny.

Reklama

1. Wydryluj czereśnie i zasyp cukrem. Odstaw, by puściły sok. Przełóż do garnka i podgrzewaj. Dodaj wanilię i sok z cytryny. Gotuj, co jakiś czas mieszając.

2. Gdy owoce są rozgotowane, zdejmij z gazu, wyjmij laskę wanilii, zmiksuj lub rozgnieć.

3. Ponownie zagotuj. Dżem przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.

Wersja bez cukru: Zastąp cukier 1/2 łyżeczki soli morskiej i podgrzewaj pokrojone owoce powoli (nawet 2 godziny, z przerwami), w garnku o grubym dnie.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg żółtej cebuli, po łyżce oleju i klarowanego masła, 1 łyżka octu winnego (jasnego) , 125 ml wytrawnego białego wina, 1 łyżka cukru trzcinowego, sól, biały lub czarny pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.