Reklama
  • Czwartek, 25 sierpnia 2016 (13:05)

    Dżem z jabłek i dzikiej róży

Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg jabłek, 500 g białego cukru marki

Reklama

Umyj owoce róży. Odszypułkuj, usuń resztę kwiatostanu i poprzekrawaj na pół. Z każdego owocu róży usuń nasiona i włoski. Następnie wsyp je do garnka, podlej wodą i gotuj do miękkości. Potem za pomocą blendera zrób z nich papkę.

Obierz jabłka, poprzekrawaj i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój je w plastry, włóż do rondla, dolej trochę wody i zagotuj. Kiedy zmiękną, rozgnieć i dodaj zmielone róże oraz cukier. Stale mieszając, gotuj przez ok. 8 minut.

Rozłóż dżem do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj ok. 20 minut w temperaturze 80 stopni C przez ok. 20 minut.

Najprostszy sposób na dżem: 1 kg jabłek • 1 szklanka cukru • cynamon Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Jabłka gotuj na małym ogniu, aż wyparuje cała woda. Co jakiś czas mieszaj. Następnie zmiksuj je blenderem. Zasyp papkę cukrem, dodaj cynamon i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Kiedy odpowiednio stężeje, przełóż do słoika.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: ● 5 średniej wielkości pomarańczy (ok. 600 g) ● 200 ml wody ● 300 g cukru ● sok z małej cytryny więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.