Reklama
  • Wtorek, 1 lipca 2014 (10:00)

    Dżem z porzeczek

Składniki na 6-7 słoiczków: 1 kg czarnych porzeczek, 1 kg czerwonych porzeczek, 1 kg cukru,1 łyżeczka soku z cytryny Ponadto: 6-7 słoiczków o pojemności 300 ml

Przygotowanie:

1. Porzeczki umyj w miseczce z wodą, osącz. Z czarnych porzeczek oderwij szypułki. Łodyżki czerwonych porzeczek szybko oddzielisz od owoców, przeciągając je między zębami widelca.

Reklama

2. Owoce wrzuć do dużego rondla z grubym dnem, zasyp cukrem. Pozostaw je na kilka godzin, by puściły sok. Możesz je również delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

3. Rondel postaw na palnik i podgrzewaj na niezbyt dużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy owoce zaczną puszczać sok a zawartość rondla zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 30-40 minut często mieszając.

4. Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100° C piekarnika na 15-20 min. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie.

Gorący dżem przełóż do gorących, suchych słoików  (nie pękną przy napełnianiu) i szczelnie zakręć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Słoiczek: 790 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | Dżem | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 3 słoiki: 80 dag dojrzałej dyni (np. melonowej), kawałek świeżego korzenia imbiru, 150 ml winnego octu jabłkowego, 1/2 laski cynamonu, 2-3 goździki, 2 gwiazdki anyżu, 15 dag miodu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.