Reklama
  • Piątek, 13 stycznia 2017 (15:05)

    Gruszki w syropie

Składniki: 2 kg małych gruszek, 2 szklanki wody, pół szklanki octu, szklanka cukru, goździki, sok z cytryny.

Gruszki obierz ze skórki. Polej je sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. W tym czasie zagotuj wodę z cukrem i octem, na wrzątek wrzuć owoce. Gotuj je ok. 4 minut, i odstaw do przestudzenia.

Gdy wystygną, przełóż gruszki do wyparzonych słoików (nakrętki też się wyparza) i zalej zalewą. Wrzuć kilka goździków i dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez kilka minut.

Reklama

Na żywo

Zobacz również

  • • 4 kg małych jabłek • 1/2–1 kg jarzębiny • kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego • 1 laska cynamonu połamana na kawałki • 1 gwiazdka anyżu • kilka jagód jałowca • 5 listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.