Reklama
  • Wtorek, 13 sierpnia 2013 (10:00)

    Jak robić przetwory

W ogrodach i na straganach pojawiły się już tegoroczne plony, czas więc zacząć przygotowywać przetwory.

Warzywa najłatwiej konserwować wodą z solą, cukrem, przyprawami i octem. Kto nie lubi jego ostrego posmaku, może użyć delikatniejszych 6-procentowych octów smakowych: estragonowego, czosnkowego, koperkowego.

Reklama

W lipcu można już zakonserwować kalarepę, fasolkę szparagową, groszek oraz ogórki. W sierpniu i we wrześniu do słoików powinny trafić pomidory, cukinia, papryka, patisony, kabaczki, kalafiory, a także buraki.

To również najlepsza pora na przygotowywanie wielowarzywnych sałatek. W październiku, na zakończenie sezonu, nie można zapomnieć o przetworach z kapusty, białej, czerwonej i oczywiście o grzybach.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 cytryna, 5 dag korzenia świeżego imbiru, 300 ml czerwonego octu winnego, 2 laski cynamonu, liście laurowe , goździki, 45 dag cukru, 1 kg gruszek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.