Reklama
  • Wtorek, 4 października 2016 (14:00)

    Konfitura z dzikiej róży

Składniki: ● 2 kg owoców dzikiej róży ● 700 g cukru brązowego, białego lub 500 g ksylitolu ● 2 łyżki soku z cytryny

Reklama

1. Przygotuj przecier. Zebrane i umyte owoce dzikiej róży gotuj ok. 30 minut, aż zmiękną.

2. Odlej wodę i przetrzyj przez durszlak lub sito.

3. Do powstałej masy dodaj cukier oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

4. Gorący dżem przekładaj do umytych, wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcaj natychmiast i ustawiaj do góry dnem. Jeśli dobrze wyparzyłaś słoiki, konfirury nie musisz już pasteryzować.

Takie jest życie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.