Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Konfitura z malin i borówek

Składniki: 500 g malin • 300 g borówek • 300 g cukru • sok z połówki cytryny.

Reklama

1. Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę. Dorzuć maliny i sok z cytryny, gotuj 20 minut. Potrząsaj garnkiem, by owoce nie przywierały.

2. Dodaj cukier, wymieszaj (najlepiej drewnianą łopatką o prostym zakończeniu).

3. Doprowadź do wrzenia, gorącą masę przełóż do słoików. Zakręć, postaw do góry dnem. Wersja bez cukru: Zastąp go szczyptą soli himalajskiej. Owoce gotuj w garnku o grubym dnie, na małym ogniu, 2-3 godziny. Pozwól, by naturalny cukier uwolnił się z owoców.

Olivia

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.