Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (13:00)

    Konfitura z pomarańczy

Składniki: ● 5 średniej wielkości pomarańczy (ok. 600 g) ● 200 ml wody ● 300 g cukru ● sok z małej cytryny

1. Pomarańcze wyszoruj szczoteczką i sparz. Obieraczką zetnij wierzchnią warstwę skórki (możesz też ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach).

Reklama

2. Nad miską obierz owoce z pozostałej skórki. Pokrój je na małe kawałki i wraz z sokiem oraz wierzchnią skórką umieść w garnku lub na patelni. Dolej wody i gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Zdejmij, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę.

3. Do garnka dodaj sok z cytryny i gotuj ok. godziny. Gotową konfiturę przełóż do słoiczków, odwróć do góry dnem i zaczekaj do wystygnięcia. Możesz też zapasteryzować.

Takie jest życie

Zobacz również

  • • 4 kg małych jabłek • 1/2–1 kg jarzębiny • kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego • 1 laska cynamonu połamana na kawałki • 1 gwiazdka anyżu • kilka jagód jałowca • 5 listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.