Reklama
  • Środa, 19 października 2016 (08:05)

    Kwaszone jabłka z jarzębiną

• 4 kg małych jabłek • 1/2–1 kg jarzębiny • kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego • 1 laska cynamonu połamana na kawałki • 1 gwiazdka anyżu • kilka jagód jałowca • 5 listków laurowych • kilka goździków Solanka: • 2 litry wrzątku • 2–3 łyżki soli zwykłej kuchennej

Jarzębinę zmroź w zamrażarce, aby straciła gorycz. Potem ją sparz i usuń szypułki. Jabłka opłucz, osusz, pokrój na kawałki, usuwając gniazda nasienne.

Ułóż je w słoikach, przekładając jarzębiną i przyprawami. Zalej solanką, przykryj ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej. Będą gotowe już po 10–14 dniach.

Reklama

• 20 minut+czas mrożenia • cena 14 zł

Show

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.