Reklama
  • Środa, 22 lipca 2015 (15:05)

    Ogórki kiszone w estragonie

✓ 4 słoiki po 300 ml • przygotowanie: 40 min • gotowanie: 20 min 2 kg małych ogórków, 8 liści selera, 8 liści winogron, cebula, 150 g korzenia chrzanu, 6-8 gałązek świeżego estragonu, 1/4 szklanki ziaren gorczycy, 1/2 szklanki grubej soli

1. Umyj i osusz ogórki oraz liście. Obierz i pokrój cebulę i chrzan. Przygotuj trzylitrowy słój. Na dnie ułóż połowę liści winogron. Wypełnij słój ogórkami. Między warstwy ogórków wkładaj kolejno liście selera, cebulę, chrzan, estragon i ziarna gorczycy. Na koniec ułóż resztę liści winogron.

2. Do dużego garnka wlej 1/2 litra wody, wsyp sól. Podgrzej, aby sól się rozpuściła, dodaj 1,4 litra zimnej wody i wymieszaj. Zalej ogórki solanką. Nadmiar płynu wlej do torebki, szczelnie zamknij i ułóż na ogórkach, aby je dobrze docisnąć.

Reklama

3. Umieść słój w ciepłym miejscu (22-23 st.C) na 2-3 tygodnie, aby ogórki sfermentowały.

4. Przelej solankę ze słoja do rondla, gotuj 5 minut, zdejmując z wierzchu piankę. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, dodaj trochę świeżego chrzanu, estragonu i gorczycy. Zalej ogórki gorącą solanką, zakręć słoiki. Zapasteryzuj, gotując słoiki w dużym garnku przez 10-15 minut. Zostaw w wodzie, aby wystygły. W chłodnym miejscu przetrwają nawet rok.

Olivia
Więcej na temat:ogórki | estragon

Zobacz również

  • Robię je zawsze w zalewie z octu winnego, bo są znakomitym dodatkiem do mięs. W tym roku przygotuję też kilka słoików na słodko. Konfitura 2 kg gruszek myjemy, obieramy, kroimy na kawałki.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.