Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Ogórki słodko-ostre

Składniki: 3 kg ogórków • 5 szklanek wody • 3/4 szklanki octu • szklanka cukru • 2 łyżki soli • 5 łyżek ostrej musztardy • ziele angielskie • liść laurowy • pieprz mielony i w ziarnach.

1. Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego. Ułóż ogórki i przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, dodaj musztardę, wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki. Pasteryzuj 10 minut.

Reklama

Kwaszone? Przygotuj solankę (2 litry wrzątku i 2 łyżki soli). Ułóż ogórki (1 kg), czosnek, koper, liść chrzanu i kawałek korzenia. Zalej solanką, zakręć i zostaw na 2-3 tygodnie.

Rada: Dodaj odrobinę chilli – zyskasz ciekawy smak!

Olivia

Zobacz również

  • • 4 kg małych jabłek • 1/2–1 kg jarzębiny • kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego • 1 laska cynamonu połamana na kawałki • 1 gwiazdka anyżu • kilka jagód jałowca • 5 listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.