Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Papryka w miodzie

✓ Składniki: 10 dużych czerwonych papryk • po szklance octu i cukru • 8 szklanek wody • 2 łyżki soli • 4 łyżki miodu • 10 ziaren ziela angielskiego • 6 liści laurowych • biała gorczyca • oliwa

Długość pasteryzacji zależy m.in. od wielkości słoika. Półlitrowy potrzebuje 20 minut, litrowy – 25.

Reklama

1. Papryki umyj, osusz, oczyść z gniazd. Pokrój na ćwiartki, każdą ćwiartkę na 3 części. Na dno słoików wsyp po pół łyżeczki gorczycy, ułóż paprykę.

2. Składniki zalewy wlej do garnka, zagotuj. Gotuj 5 minut. Przelej do słoików, na koniec do każdego dodaj po łyżce oliwy. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Na drugi dzień pasteryzuj ok. 10 minut.

Olivia

Zobacz również

  • • 2 i 1/2 kg cytrusów (cytryn, pomarańczy, limonek, grapefruita) • 200 g wędzonej soli • słój 4-litrowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.