Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:07)

    Powidła śliwkowe z nutą czekolady

Składniki: 2 kg bardzo dojrzałych śliwek, 1/2 kg cukru kryształu, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek naturalnego kakao, 5 dag dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady

1. Śliwki umyj i wydryluj. Smaż w garnku z grubym dnem (nie mieszaj!) do chwili, aż całkowicie się rozpadną. Odstaw do wystudzenia. Na drugi dzień ponownie ustaw na ogniu. Gotuj, mieszając, około pół godziny. Odstaw.

2. Następnego dnia do rozgotowanej masy dodaj cukier i cukier waniliowy. Smaż powidła, aż będą odpowiednio gęste. Dosyp kakao oraz dodaj pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, wymieszaj. Gorące powidła wkładaj do słoików, dokładanie zakręć i odstaw dnem do góry.

Reklama

3 słoiki, czas ok. 120 min; słoik – 710 kcal, cena 3,90 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Dojrzałe, mięsiste pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twarde części. Bazylię o dużych listkach przepłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.