Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Przepis na przecier pomidorowy

Składniki: 3 kg dojrzałych pomidorów • sól, pieprz do smaku • łyżeczka cukru.

Przed zakręceniem słoika starannie wytrzyj jego gwint i nakrętkę. Najlepiej, by była nowa, bez śladów rdzy. Ograniczysz ryzyko zepsucia!

Reklama

1. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij zielone części. Wrzuć do garnka. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż się rozpadną i zaczną nabierać gęstości.

2. Odstaw do przestygnięcia i przetrzyj przez sitko (możesz też zblendować). Ponownie zagotuj, aż zaczną gęstnieć, dopraw. Gorący przecier przelej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Możesz je też zapasteryzować.

Olivia

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.