Reklama
  • Środa, 24 sierpnia 2016 (15:00)

    Przetwory z malin

Sok z malin możesz zrobić na trzy sposoby:

I: zasypać owoce cukrem.

Reklama

II: owoce w garnku zalać wrzącą wodą (poziom wody powinien być równy poziomowi owoców), ogrzewać ok. 20 minut, odlać sok przez sitko, dodać cukier.

III: w sokowniku parowym: ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok.

Konfitura, czyli owoce smażo ne w gęstym syropie. Najczęściej konfitury robi się z malin, truskawek, moreli i owoców dzikiej róży. Aby równomiernie się smażyły, dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć rondlem.

Owoce w konfiturze powinny być szkliste, jednak nie mogą się rozpadać. Uwaga, wiśnie możesz smażyć z pestkami, ale wcześniej nakłuj je szpilką.

Dżem babuni: wsyp do rondla maliny, dodaj cukier (400- 500 g cukru na 1 kg owoców) i smaż 15 minut na ma łym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Powtarzaj smażenie przez 3-4 dni, po 15 minut. Zbyt długie sma żenie powoduje karmelizację cukru – dżem ciemnieje i gorzknieje.

Życie na gorąco

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.