Reklama
  • Poniedziałek, 6 lipca 2009 (14:36)

    Sałatka francuska - w pół godziny

We francuskim stylu.

Zdjęcie

Sałatka francuska /Smacznego
Sałatka francuska
/Smacznego
Składniki na 8 słoików:

- 4 kg ogórków,

Reklama

- 1/2 kg cebuli,

- 1/2 kg marchewki,

- 1 kg papryki czerwonej, żółtej, zielonej,

- 1 główka czosnku,

- 1 łyżka soli,

- natka pietruszki,

Zalewa:

-1 szklanka octu, 3 szklanki wody,

- 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju,

- 2 czubate łyżki soli,

- pieprz ziarnisty,

- ziele angielskie, goździki.

Przygotowanie:

Ogórki pokroić w talarki, cebulę w piórka, marchew utrzeć, paprykę pokroić w słupki, natkę pietruszki posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić. Słoiki wstawić do wrzątku, gotować ok. 20 minut.

Czas przygotowania 30 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.