Reklama
  • Środa, 23 września 2015 (10:00)

    Sałatka z buraczków z czosnkiem

Składniki na 4 słoiki: 2 kg buraków • 8 ząbków czosnku • sól • pieprz • kwasek cytrynowy

1. Buraki umyj, nie obierając ich włóż do garnka, zalej wodą, gotuj do miękkości. Możesz też gotować je 40 minut i odstawić przykryte pokrywką w gorącej wodzie na całą noc (rano będą miękkie). Obierz je, pokrój w cienkie plastry. Włóż do dużej miski i wymieszaj z solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym. Dodaj rozdrobniony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Buraki z czosnkiem wkładaj ciasno do słoików, lekko je zakręć.

Reklama

2. Do dużego garnka wlej wodę, połóż na spód kilkakrotnie złożoną ściereczkę. Ustawiaj słoiki, tak aby się nie stykały, możesz je poprzedzielać ścierkami. Gotuj 20 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Wyciągnij wszystkie i domknij nakrętki. Postaw do góry dnem. Ostudź. Buraki możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Takie buraczki są doskonałym dodatkiem do mięs i zup. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.

Czas: około 4 godzin.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:buraki | sa | z | sałatka | czosnek

Zobacz również

  • Sezon na te owoce trwa krótko, ale ich smak można zachować w słoiczkach! Oto superprzepis 2 w 1: na syrop i dżem bez „fiksów”: odszypułkuj 4 kg umytych truskawek, 1/2 odłóż, resztę zasyp w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.