Reklama
  • Środa, 22 lipca 2015 (15:05)

    Sałatka ze słodkiej i ostrej papryki

✓ 3 słoiki po 300 ml • przygotowanie: 30 min • gotowanie: 60 min 4 czerwone papryki słodkie, 4 długie papryczki chilli, 2 cebule, 4 pomidory, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2/3 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki soli

1. Obierz cebule i pokrój je w krążki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Chilli drobno posiekaj, słodkie papryki podziel na ćwiartki i pokrój w paski. Sparz, obierz i posiekaj pomidory.

2. Rozgrzej olej w rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj pomidory, papryczki chilli, cukier, ocet jabłkowy i sól. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Reklama

3. Rozgrzej patelnię grillową. Opiecz na niej ćwiartki słodkiej papryki, aby skórka zbrązowiała i dała się zdjąć (5 minut). Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i odłóż na 5 minut (dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę). Zdejmij skórkę, pokrój paprykę na cienkie paski.

4. Dodaj upieczoną paprykę do podduszonych warzyw i gotuj na małym ogniu ok. 45 minut (nie przykrywaj, od czasu do czasu mieszaj). Przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.

✢ Do przyrządzenia zalewy lepszy jest ocet winny lub jabłkowy. Spirytusowy nie ma żadnych wartości odżywczych.

Olivia
Więcej na temat:chilli | sa | sałatka | Słodkie i ostre

Zobacz również

  • Pikle z cukinii

    Składniki: 2 średnie cukinie, 3 cebule, gorczyca, łyżka soli, zioła świeże lub suszone: tymianek, estragon, rozmaryn, oregano . Zalewa: 2 szkl. wody, 2 i 1/2  szkl. octu winnego, 1/4 szkl. soli,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.