Reklama
  • Środa, 22 lipca 2015 (15:05)

    Sałatka ze słodkiej i ostrej papryki

✓ 3 słoiki po 300 ml • przygotowanie: 30 min • gotowanie: 60 min 4 czerwone papryki słodkie, 4 długie papryczki chilli, 2 cebule, 4 pomidory, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2/3 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki soli

1. Obierz cebule i pokrój je w krążki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Chilli drobno posiekaj, słodkie papryki podziel na ćwiartki i pokrój w paski. Sparz, obierz i posiekaj pomidory.

2. Rozgrzej olej w rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj pomidory, papryczki chilli, cukier, ocet jabłkowy i sól. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Reklama

3. Rozgrzej patelnię grillową. Opiecz na niej ćwiartki słodkiej papryki, aby skórka zbrązowiała i dała się zdjąć (5 minut). Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i odłóż na 5 minut (dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę). Zdejmij skórkę, pokrój paprykę na cienkie paski.

4. Dodaj upieczoną paprykę do podduszonych warzyw i gotuj na małym ogniu ok. 45 minut (nie przykrywaj, od czasu do czasu mieszaj). Przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.

✢ Do przyrządzenia zalewy lepszy jest ocet winny lub jabłkowy. Spirytusowy nie ma żadnych wartości odżywczych.

Olivia
Więcej na temat:chilli | sa | sałatka | Słodkie i ostre

Zobacz również

  • ●Oczyszczony, pokrojony 1 kg rabarbaru zasyp 500 g cukru na patelni lub w garnku i odstaw na godz. Dodaj 250 g obranych pomarańczy i na niewielkim ogniu podgrzewaj, żeby cukier się rozpuścił.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.