Reklama
  • Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (10:00)

    Sposoby na ogórki: Kwaszenie z liściem

Aby ogórki były twardsze oraz dla ich lepszego smaku, warto włożyć do słoika liść czarnej porzeczki, winorośli lub dębu.

Można też ukisić ogórki z 4 liśćmi: dębu, winorośli, wiśni i czarnej porzeczki. Bierzemy wówczas więcej czosnku niż do tradycyjnego kwaszenia i nie dodajemy wiórków chrzanu.

Ogórki na ostro

Reklama

Na dnie słoika układamy liście selera. Ogórki nacinamy wzdłuż na 3 części tak, by plastry trzymały się na piętce ogórka, i wkładamy pionowo do słoika. Na wierzchu kładziemy plaster nasolonej cebuli, zalewamy zalewą (3 szkl. wo- dy, 3 szkl. octu, 2 szkl. cukru, 1 łyżka soli, pikantna przyprawa do grilla), pasteryzujemy 10 minut.

Zalewa musztardowa

Trzeba zagotować 5 szkl. wody z 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru i 2 łyżkami soli. Odlać nieco zalewy, dodać 5 łyżek musztardy stołowej, rozmieszać i wlać do „czystej” zalewy. Kiedy trochę przestygnie, zalewamy nią ogórki w słoiku. Pasteryzujemy 5-7 minut.

By nie były „puste”

Do kiszenia bierzemy ogórki nieduże, jędrne i podłużne – okrągłe po ukwa- szeniu często robią się „puste” w środku. Aby ogórki nie były „puste”, przed włożeniem do słoika lekko nakłujmy je widelcem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:sposoby | ogórki

Zobacz również

  • • 4 kg małych jabłek • 1/2–1 kg jarzębiny • kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego • 1 laska cynamonu połamana na kawałki • 1 gwiazdka anyżu • kilka jagód jałowca • 5 listków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.