Reklama
  • Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (10:05)

    Sposoby na przetwory

Słoiki na przetwory należy starannie umyć w wodzie z detergentem, dobrze wypłukać i wyprażyć w piekarniku: włożyć je do zimnego piekarnika, ogrzać do 100°C i zostawić na 5-10 minut.

Szczelnie zamknięte

Przed wyniesieniem słoików do piwnicy czy spiżarni sprawdź, czy zostały szczelnie zamknięte. Jeśli po przechy- leniu któregoś będzie sączyć się zalewa, przetwory te lepiej szybko spożyć.

Reklama

Sałatka z buraków

Ugotować w łupinach 2 kg buraków ćwikłowych. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na grube wiórki. Podobnie zetrzeć 1 kg marchwi. Cebule (2 duże) pokroić w półplasterki, a jabłka (1 kg) w słupki. Warzywa zalać zalewą (2 szkl. octu winnego, 2 szkl. wody, 1,5 szkl. cukru, 8 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 3 liście laurowe, 2-3 łyżki soli). Wymieszać, przełożyć do wyprażonych słoików. Pasteryzować 20 minut.

Kiszonka warzywna

Białą kapustę (8 kg) poszatkować. Cebulę (25 dag) i pory (25 dag) pokroić w półplasterki. Buraki ćwikłowe (1/2 kg), marchewkę (2 kg), pietruszkę (25 dag) oraz selery (25 dag) grubo zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać z 10 dag soli, zostawić w kuchni na 5 dni. Potem przełożyć do wyprażonych słoików. Pasteryzować 20 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:sposoby

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.