-
Środa, 19 października 2016 (08:05)
Syrop z aronii i mięty
• 1 kg owoców aronii • 250 ml wody • 1 spora cytryna • 4 gałązki świeżej mięty • 400 g cukru
Aronię włóż na 2–3 dni do zamrażarki, by pozbawić owoce goryczki. Potem gotuj je w wodzie z cukrem ok. pół godziny na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia i ponownie gotuj – tym razem przez godzinę.
Dodaj gałązki mięty i znowu odstaw (np. na noc) do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut. Odcedź i przelej sok do wyparzonych butelek.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: ● 1 kg pigwy ● 1 kg cukru ● 6 goździków ● 1 łyżeczka soku z cytryny. więcej
Twój komentarz może być pierwszy