Reklama
  • Środa, 19 października 2016 (08:05)

    Syrop z aronii i mięty

• 1 kg owoców aronii • 250 ml wody • 1 spora cytryna • 4 gałązki świeżej mięty • 400 g cukru

Reklama

Aronię włóż na 2–3 dni do zamrażarki, by pozbawić owoce goryczki. Potem gotuj je w wodzie z cukrem ok. pół godziny na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia i ponownie gotuj – tym razem przez godzinę.

Dodaj gałązki mięty i znowu odstaw (np. na noc) do ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut. Odcedź i przelej sok do wyparzonych butelek.

Show

Zobacz również

  • • 2 i 1/2 kg cytrusów (cytryn, pomarańczy, limonek, grapefruita) • 200 g wędzonej soli • słój 4-litrowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.